Stemmen

Na het aankopen van een piano is het uiteraard ook belangrijk dat deze goed onderhouden wordt.
De vochtigheid van de ruimte speelt een heel grote rol hierin. Hout is een materiaal dat leeft, en zal dan ook doorheen zijn hele leven blijven reageren op zijn omgeving.

Door de piano 1 tot 2 keer per jaar te laten stemmen, creëer je een stabiliteit. Zo zorg je voor een langere levensduur en behoudt de piano veel beter zijn waarde.

Een piano die niet gestemd wordt, zakt in tonaliteit, de snaren kunnen springen bij het stemmen, en bij een tekort aan onderhoud kan het instrument zelfs 'kapot' gaan.

U of uw kind zal bovendien spelen op een piano die niet goed meer werkt, en zo kan u dingen fout aanleren.

​​
 

1 of 2 keer per jaar?
 

Een volledig juist antwoord bestaat hier niet.
Het hangt af van vele factoren.

 

Normaal gezien heeft een piano met1stembeurt per jaar ruim voldoende.
Indien u intensief speelt, op dagelijkse basis (minstens 1u per dag) raden we vaak aan om uw instrument toch wel 2 keer per jaar te laten stemmen. 

Wanneer uw piano zich in een droge ruimte bevindt, of indien u vloerverwarming heeft, dan raden we ook aan om uw piano 2 keer per jaar te laten stemmen.

 

Wat houdt een stembeurt in?


Bij het begin van de stembeurt kijken we naar de algemene staat en toonhoogte van de piano.

We kijken naar de vochtigheid binnen de ruimte, het functioneren van de mechaniek en de pedalen, de toonhoogte en de intensiteit waarmee de piano gebruikt wordt.

Aan de hand van deze informatie stellen we een soort medisch dossier op van uw piano, zodat we zijn evolutie kunnen blijven volgen.

Hierna beginnen we met het stemmen van uw piano op de gewenste toonhoogte. Hierbij houden we rekening met het klankkleur, de grootte van de piano,...

Uiteraard doen we ook een volledig nazicht van de mechaniek. Kleine herstellingen, afregelingen,... zijn heel normaal, en dit maakt deel uit van het hele stemproces. U betaalt hier dan ook niet extra voor.

Het totale proces duurt ongeveer 1 uur.


 

Hoeveel kost een stembeurt?

 

De kostprijs hangt af van hoe intensief er moet gewerkt worden aan uw piano.
Indien de piano regelmatig wordt gestemd, kost een stemming 95 € binnen Antwerpen.

Indien u niet in Antwerpen woont, komt hier een kleine toeslag bij voor verplaatsingskosten.

Een afspraken kan hieronder, of via 0478 68 24 87.